Leetrite uus tulemine - lennukiga Kiievist!

Piia Osula
, «Radari» toimetaja
Copy

Saja aasta jooksul on Eestis leetrid läbi põdenud üle 300 000 inimese. See on äärmiselt nakkav haigus, mis põhjustab kõrget palavikku, löövet ja võib lõppeda surmaga. Kui veel üle kümne aasta tagasi tundus, et leetrid on Eestist täielikult elimineeritud ja lapsed selle vastu vaktsineeritud, siis nüüd ründavad nad taas ning mai lõpu seisuga on Eestis registreeritud 17 haigusjuhtu.  Tänane «Radar» uurib, miks see raske ja ometi välditav haigus tagasi on?

«Leetrid on natukene nagu kanaarilind kaevanduses,» sõnas perearst ja Tartu ülikooli peremeditsiini dotsent ja seletas, et leetrid tulevad esimesena, kuid tagant piiluvad juba ka teised nakkushaigused.

Tuleb välja, et ligi pooled Eesti haigusjuhtumid on seotud ukrainlastega. Ainuüksi eelmisel aastal anti ajutine elamisluba 941 Ukraina töölisele. Koos tööjõuga toodi siia aga ka midagi muud.Täpsemalt on haiged Ukraina töölised jõudnud Eestisse ise teadmata, et jube leetreid põevad (peiteaeg on neli päeva) või nakatanud siin kohapeal enda kolleege. Nimelt on vaktsineerimise protsent Ukrainas madalam kui juba paljudes Aafrika riikides. Kui sellel aastal on Eestis leetrite haigusjuhtumeid olnud 17, siis Ukrainas 45 000. Kui nakkav see haigus  siiski on ning milline on olukord Ukrainas?

Radar uuris seda nii Ukrainas, Tallinnas kui ka Tartus ning tulemust näeb täna kell 21.00 Kanal 2s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles