Kaitseinvesteeringute keskus «Radaris»: Eesti vajab lobistide reeglistikku

Robert Kõrvits
, «Radari» toimetaja
Copy

Arusaamatus algas kui Eesti kuulutas läinud aastal välja tankitõrjerelvade hanke. Euroopa suurim relvatootja MBDA juristid lugesid Eesti hanketingimused läbi ja otsustasid, et nad ei osale. «Kahjuks see viis, kuidas hanke dokumendid olid kirjutatud, lubab Eestil osta ainult vana tehnikat, mis on arendatud 20+ aastat tagasi, mis sobiks paremini siia muuseumisse kui tänapäeva relvajõududesse,» ütles MBDA asepresident Didier Philippe telesaatele «Radar» antud intervjuus, mis toimus Laidoneri sõjamuuseumis.

Kaitseinvesteeringute keskuse hankeosakonna juht ei ole nõus relvatootja kriitikaga. «Tema on ärimees, kes soovib müüa oma toodet võimalikult kallilt,» ütleb Priit Soosaar. «Eestis on puudu lobistide reeglistik. Lobistide eelarved küündivad miljonitesse eurodesse. Tegemist on kaudselt hankija mõjutamisega ja see võib viia selleni, et raha suunatakse valesse kohta ja meie kaitsevõime võib kannatada,» lisab Kaitseinvesteeringute keskuse hankeosakonna juht Priit Soosaar.

Kas see on Euroopa suurima relvatootja katse nurjata Eesti tankitõrje hange ja saada magus leping endale või siiras mure meie riigi kaitsevõime pärast, selle otsuse saate teha teisipäeval kell 21, kui vaatate Kanal 2 saadet «Radar».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles