Plagisaadiskandaali õppetunnid: mida soovitab Rainer Vakra lõputööde kaitsjatele? (2)

Ege Tamm
, «Radari» toimetaja
Copy

Igal aastal kaitstakse Eesti ülikoolides tuhandeid lõputöid, nii ka tänavu kevadel. Sel aastal avalikkuse tähelepanu keskpunkti sattunud akadeemiline petturlus on tekitanud aga küsimuse, kas ja kuidas on üldse võimalik pettust ära hoida? Tänases «Radaris» otsime asjaosalistega sellele küsimusele vastust.

«Ma isegi tean ise juhtumeid, kuidas üliõpilane on läinud sinna arhiivist võtnud mingi vana töö, sealt maha kirjutanud, sest ta teab, et see ei tule sealt masinast läbi,» ütles Anastassia Kovalenko, kelle mõlemad magistritööd tunnistas Tartu Ülikool plagiaadiks.

Tallinna Ülikooli õppeprorektor Priit Reiska sõnul oleks Rainer Vakra bakalaureusetööd ka täna keeruline avastada. «Sellist plagiaati ei olnudki võimalik kellelgi teisel avastada, kui juhendaja ise ja Rainer Vakra, sest need olid avaldamata tekstid. Avaldamata tekste ei kontrolliks ka täna ükski infosüsteem,» sõnas Reiska.

Mis küsimused on plagiaadiskandaalist veel õhku jäänud ja mida soovitab plagiaadiga vahele jäänud Rainer Vakra tänavu kevadel lõputöid kaitsvatele üliõpilastele, kuuleb täna õhtul kell 20:00 Kanal 2 saates «Radar».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles