Lamedamaalane Hando Tõnumaa tahab Riigikokku, et kuu peale kaamerad panna (8)

Robert Kõrvits
, «Radari» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuntud lamedamaalne Hando Tõnumaa on otsustanud üksikkandidaadina Riigikokku pääseda ja selleks kokku pannud pöörase valimisplatvormi, kus leidub nii idee panna Kuu peale sada kaamerat kui ka plaan Toompeal magavaid saadikuid hernekuuliga tulistada.

«Radar» veetis päeva koos mehega, et mõista, kas tema plaanil on ka jumet?

Hando Tõnumaa ärkab igal hommikul kell 4.30. Mõnikord ka kell 4. Teinekord põõnab viieni. Radari tähelepanu pälvis mees sellega, et ta on end ülesseadunud Riigikogu valimistel üksikkandidaadina ja tema poliitiline platvorm on päris pöörane.

Näiteks on seal punkt, et ta võtab Riigikokku kaasa ragulka, et kui mõni kolleeg magama jääb, siis ta tulistab teda herne või paberkuuliga.

«Midagi hullu seal ei ole, aga minu ajal nad ei hakka seal magama enam,» selgitab Tõnumaa, demonstreerides kaasas olevat ragulkat.

Hommik algab tal joogaga. Näiteks demonstreerib ta harjutust lendav hani. Ta tegi joogainstruktori paberid ära mõni kuu tagasi ja tegutseb treenerina. Spordil on üldse Tõnumaa platvormis suur roll. Näiteks tahab ta sisse viia pallimäng neli ruutu ehk vibra meistrivõistlused. Arvestades Eesti külma kliimat, siis soovitab Tõnumaa rohkem uurida Wim Hofi meetodit. Wim Hof on hollandlane, kes suudab taluda ekstreemseid külmakraade poolalasti. «Enamus inimesi on meist talvel haiged. Sinna läheb nii palju energiat. Samas kui siin on olemas lahendus, kuidas seda korda teha. Wim Hof hingab sisse rohkem hapnikku kui meil vaja läheb ja sellega ta aktiviseerib oma imevõimed,» räägib Tõnumaa.

Hando Tõnumaa suurim saavutus on olnud portaali ja ajakirja Telegram loomine. Kuigi juba 2014. aastast on portaal võidelnud majandusraskustega, kinnitab Tõnumaa, et portaalil läheb hästi. «Kui minu valimiskampaania algas, siis tõusis huvi portaali vastu. Ma ei paku ise otseselt reklaami, aga mulle saadetakse reklaamipakkumisi. Meil tuleb välismaalt iga päev reklaamipakkumisi,  aga enamus on sellised, mis ei lähe kokku meie filosoofiaga - kasiinod, farmaatsiad ja sellised.»

«Ma olen aastaid mõelnud, miks mingid asjad ei saa Riigikogus tehtud. Olen mõndade vendadega sealt rääkinud ka juttu ja ma ütlen täitsa ausalt, et nad ei tundu seal eriti arukad.»

Kes ei tundu arukas?

«Ma ei hakka nimesid nimetama.»

Tõnumaa platvormis on punkt: Eestlane Kuule aastaks 2020 ja Kuu peale live 24h videokaamerad. Paneme Kuu peale 24h veebikaamerad (kokku 100 tk), mis toovad vaatajateni seninägematud kaadrid meie taevakehade omavahelist mängust ja meie kodust tervikuna. Kuu- ja päikesevarjutused lööksid ilmselt kõik meile teadaolevad vaatajarekordid. Lisaks võimaldavad kõik 100 kaamerat ka sisse zoomimist, mis tähendab, et lisaks põhikaamerale on 24h võimalus imetleda tervet Maad 100 erineva nurga alt.

Tõnumaa: «See oleks lihtsalt äri-idee. Ma olen täiesti kindel, et kui Kuu peal oleks kaamera, siis see oleks maailma number 1 webcam

Üldsus teab Tõnumaad kui lameda maa teooria entusiasti, kes on veendunud, et inimese Kuu vallutus on lavastatud. See tekitab küsimuse, et kuidas saab siis panna kaameraid Kuu peale?

«Sellega saabki kõik ära tõestada tegelikult,» sõnab Tõnumaa. «Kui lähme sinna üles, siis näeme ära, mis seal toimub,» ütleb Tõnumaa paljutähenduslikult.

Lisaks on mehe platvormis punkt, kus soovib viia telest välja kõik vägivaldsed filmid. Sellega meenub kunagine Jackassi-stiilis film, milles Tõnumaa oli üks peaosalistest. Seal ta näiteks tulistas kaaslast õhupüssist tagumikku.

«Seal peategelane ei olnud mina vaid üks teine tüüp, kes kaiffis seda. Tal ei olnud üldse valupiiri ja talle meeldis selliseid trikke teha. Ja üleüldse - mina kunagi vaatasin palju vägivaldseid filme - minu lemmikfilm oli «Terminaator 1», olen näinud seda, arvan, 400 korda. Ülimalt vägivaldne, aga enam ma ei suuda seda vaadata. Ma tajun, et hoopis teistsugune energia on siin nüüd - vägivallale ei ole siin kohta enam,» räägib Tõnumaa.

Kokku on Handol 101 ettepanekut, mida Eestis parandada. Üks neist on ka valimisseaduse muutmine, sest praegu on üksikkandidaatidel Riigikokku pääsemine ainult teoreetiline. Mitte kunagi varem pole Eestis üksikkandidaat pääsenud Riigikokku.

«Ma ei kandideeriks kui ma ei usuks, et ma saan sisse,» lõpetab Tõnumaa.

Millised plaanid Tõnumaal veel on ja kui reaalne on tema võimalus Riigikokku pääseda, näeb juba ülevalt videoloost.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles