UUES RADARIS: Kes on Pärnu «kalamaffia» pealik? (14)

Robert Kõrvits
, «Radari» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maskides, relvastatud politseinikud astuvad tuppa, löövad väikekülas elaval naisel käed raudu ja otsivad suuremat summat sularaha. Ja seda ei juhtu vaid korra.

«Mina käsin, poon ja lasen Pärnumaa kalamehi,» ütleb iroonilisel toonil Veronica Leibur. Tema abikaasa Kairo Sutt on 23 aastat käinud merel kala püüdmas. Keskkonnainspektsioon on veendunud, et Sutt on tahtlikult ja korduvalt püüdnud kala ebaseaduslikult. Selle teo eest on ta pandud ka vangi. Ka tema abikaasa Veronica oli 28 päeva arestimajas, sest inspektsioon kahtlustas, et naine on kuritegeliku kalapüügi organisatsiooni võtmeisik. Abielupaar peab süüdistusi absurdseteks ja ütlevad, et inspektsioon kiusab neid. Esimeste kaluritena on nad läinud kohtuni välja, et oma õigusi kaitsta.

Suti ja Leiburi juhtum avas aga teiste Pärnumaa kalameeste suud, kes ütlevad, et inspektsioon kiusab ka neid. «See ei ole enam kalapüük… see on hullem kui olla vabakäiguvang,» ütleb elupõline kalur Urmas Margus. «Tunne on selline, et hommikul istuvad nad (keskkonnainspektsiooni inspektorid) kokku, mõtlevad välja, et vot see vend ütles meile kehvasti - võtame täna selle mehe ette. Ja konkreetselt nii see asi käibki,» kirjeldab inspektsiooni tööstiili teine kalur, Valeri Buravkov.

Kuidas selgitab Keskkonnainspektsioon oma käitumist ning kas tõesti on kaluritele tehtud trahvid õigustühised, seda näeb juba ülevalt videost.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles