«Radar»: Eesti Instagrami-kuulsused maksid küberkurjategijale lunaraha

Eeva Esse
, Radari toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuulsuse eest on läbi aegade kõrget hinda makstud. Kuna tänased tähed on paljuski internetti kolinud, muudab see neid küberkurjategijatele magusaks saagiks. Tänases «Radaris» rääkisid kohalikud sotsiaalmeediamõjutajad Katrikats (Katri Palm), Paljas Porgand (Merilin Taimre) ja Sandra Raju, kuidas nad oma Instagrami kontost ilma jäid ja selle tagasisaamiseks häkkerile lunaraha olid sunnitud maksma.

Selle suve alguses said nad kõik õngitsuskirja häkkerilt, kes nimetas end Anastassia Smirovaks.

«Anastassia kirjutas mulle koostööpakkumise, mis oli suunatud ühele riidebrändile,» kirjeldas Sandra Raju kogu saaga algust.

«Ma ei kliki kunagi niisama mingile lingile, aga see oli täiesti tavaline Instagrami link ja see viiski täiesti tavalisele Instagrami lingile,» lisas Merilin Taimre, kes on tuntud ka kui Paljas Porgand blogi autor.

«Ma mõtlesin, et maru kahtlane, aga plaanisin sellele meilile ikkagi vastata, ainult et natuke aega hiljem. Aga 30 minutit hiljem oli juba hilja, sest siis ma enam oma kontosse sisse ei saanud,» rääkis Katri Palm, kuidas ta oma kontost ilma jäi.

Paarkümmend minutit hiljem laekus naistele kiri, et nende konto on häkitud ja selle tagasi saamiseks peavad nad paari tunni jooksul ligi 200 eurot bitcoinides küberpätile üle kandma. Vastasel juhul ähvardas häkker nende konto lihtsalt ära kustutada. Variant kontost ilma jääda ei tulnud naistele kõne allagi, sest neil kõigil on Instagram suuremal või vähemal määral sissetulekuallikaks. «Kui nad oleksid selle konto reaalselt ära kustutanud, mis oli nende võimuses, siis ma oleksin päris jännis oma asjadega,» möönis Taimre.

Anastassia Smirnova pommitas oma kirjadega naisi mitu tundi, et nad võimalikult kiirelt talle raha ära maksaksid. Selleks, et häkkerile raskem jälile saada oleks, nõudis ta ülekannet bitcoinides. Palm ja Taimre said krüptovaluuta ülekande jaoks abi oma elukaaslastelt, kes valdkonnaga rohkem kursis on. Sandra Rajule tuli appi üsna ootamatu õlekõrs - häkker Smirnova ise, kes teda samm-sammult bitcoini tehingu üksikasjadega kurssi viis.

Kui küberpätt raha kätte sai, tagastas ta kontod omanikele. Naised tunnistasid, et neil ei olnud kindlust, et raha maksmine ka nende kontod pantvangist vabastab. «Samas mul ei olnud ka teist väljapääsu, kuidas selelst olukorrast välja tulla. See oli ainus võimalus,» ütles Palm. Raju rääkis, et tema suurim hirm oli see, et kui ta raha ära maksab, siis puudub tal garantii, et häkker veel 200 dollarit juurde ei küsiks. «Mul rahast nii väga sooja ega külma ei ole, kui sellest, et ma jään reaalselt sellest kontost ilma. Muidugi ma tahtsin ju politseisse pöörduda ja seda asja korralikult ajada, aga ma tean kui kaua võib aega võtta menetlus,» rääkis Taimre, miks ta oli üldse valmis lunaraha maksma.

Politsei poole pöördus häkitud konto probleemiga vaid Sandra Raju, kuid sealt ta vajalikku abi ei saanud. «Ma pidin telefonis selgitama, mis asi on üldse Instagram, et mõistetaks, millest ma üldse räägin. Mul soovitati minna lähimasse politseijaoskonda, et ehk seal on mõni inimene, kes oskaks läbi IP-aadressi need kurjamid üles leida,» selgitas ta. Kuna kogu olukord rullus lahti jaanipäeva paiku ja Raju oli sel ajal Rõuges, ei pidanud ta Võru jaoskonda minekut tol momendil kuigi edasiviivaks ettevõtmiseks.

«Olukorras, kus kellegi e-kontole või muusse arvutisüsteemi on ebaseaduslikult juurdepääs hangitud, on kindlasti tegu kuriteoga,» ütles Põhja prefektuuri kelmuste ja küberkuritegude teenistuse vanem Hannes Kelt ning ta soovitab sellises olukorras siiski Politseisse avaldus teha. Kõige lihtsam viis on selleks PPA e-teeninduses avalduse esitamine. Kui politseil puudub piisav alus kriminaalmenetluse alustamiseks, saavad nad sellistest juhtudest teades vähemalt teisi hoiatada.

Riigi Infosüsteemi Ameti intsidentide käsitlemise osakonna juht Tõnu Tammer ütles, et RIA soovitus on lunaraha mitte maksta: «Üks, miks maksmisel on kindel, on see, et inimene jääb rahast ilma. See, kas inimene reaalselt ka oma konto tagasi saab, on väga palju õnne küsimus.»

Nii Kelt kui ka Tammer soovitavad esimese sammuna häkkeri ohvriks langedes pöörduda teenusepakkuja, praegusel juhul Instagrami poole. Seda naised ka tegid, kuid tulutult.

Eesti Instagrami tähed koos PPA ja RIA esindajatega tõdevad, et häkkerite eest tuleb end kaitsta korraliku küberhügieeniga. See tähendab, et vältida tuleks tundmatutele linkidele vajutamist, konto peaks kaitsma tugeva parooliga ja keskkonda sisselogimisel kasutada kaheastmelist autentimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles