«Radar» Inglismaal: kuninglik pulm kõrgseltskonna kübarameistri, eluaegse anarhisti ja Windsori kodutu pilgu läbi

Marii Karell
, «Radari» peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirglik kuningliku nänni koguja; Briti kuningapere kübarameister; anarhist ja kirglik monarhia vastane; ja kuninganna lossi kõrval elav kodutu. Kõik nad on Tema Majesteedi Kuninganna alamad. Mitte kodanikud ega rahvas, vaid alamad. «Radar» sõitis Inglismaale kohtuma kõige kirglikumate monarhia pooldajate ja vastastega.

«Ma ei müü midagi, ma olen kollektsionäär.»

Margaret Tyler on 40 aastat olnud kirglik koguja. Pärast seda kui ta neli last on kodust välja kolinud, on kuningapere elamise täielikult üle võtnud. Proua Tylerile teeb mõningast peavalu, et kuningapere sedavõrd hoogsalt laieneb. Tal on ju iga kuningapere liikme jaoks elamises ette nähtud oma nurk. Kui lapsed külla tulevad, peavad nad, taldrikud süles, diivanil istuma.

«Jõulude ajal pean ma siit lagedaks tegema, sest siis meid on kümmekond. Ja see on suur töö. Võtab 2-3 päeva, et kõik jälle tagasi laduda,» ütleb ta.

Loomulikult ei jää proua Tyler laupäeval koju, vaid plaanib juba hommikul kella kuue paiku oma kodust startida, et varakult laulatuspaika Windsorisse kohale jõuda. Tema kodust on sinna normaalsetes oludes 40 minuti tee, kuid pulmapäeval, mil väikesesse Windsori linnakesse oodatakse sadat tuhandet külalist, on kogu infrastruktuur kuningliku pulma huvilistest umbes ja ei või iial teada, kaua kohalejõudmine tegelikult aega võtab.

Kuninglikud kübarad otse farmist

Maaliliselt Lõuna-Inglismaalt Wiltshire'st Downtoni linnakese külje alt leiame Vivien Sheriffi kübaratöökoja. Põldude ja viinamarjaistanduste keskel töötavast farmist pinda üüriv kübarakoda valmistab Inglismaa kõige rikkamatele ja ilusamatele. Eelmise kuningliku pulma ajal kandis ligi 80 külalist Vivieni loomingut. Tema teoseid võib tihti näha ka endise Kate Middletoni, nüüdse Cambridge'i hertsoginna peas. Vivien ütleb, et prints Harry ja Meghan Markle'i pulma jaoks on neile tulnud 30-40 eritellimust, aga kuna nende tooteid saab osta ka näiteks Harrodsist, siis lõplik arv selgub alles pulmapäeval. Küsime, kui palju taolised peakatted maksavad?

«Hinnad vahelduvad päris palju. Meil on kaks kollektsiooni. Peamine on «Vivien Sheriff», siin on selle kevad-suvised tooted. Nende hinnad algavad umbes 450-500 naelast ja ulatuvad võib-olla kahe tuhandeni keerukamate peakatete puhul. Meil on ka teine kollektsioon, mille nimi on Vixen. Selle hinnad on 200-300 naela,» selgitab Vivien.

«Päritav monarhia on täiesti naeruväärne»

Ian Bone on briti ilmselt kuulsaim anarhist, kes on ligi 60 aastat tugevalt klassivahede vastu võidelnud. 71-aastane Bone on kirjastanud mitmeid ajalehti, kõige enam tähelepanu sai tema väljaande «Class War» prints Williami sünni puhul trükitud esikaas «Järjekordne kuradi kuninglik parasiit». Bone ise ütleb, et ega ta tegelikult vihka ka äsjasündinud prints Louis'd, vaid ideed päritavast monarhiast.

«See on lihtsalt kuradi naeruväärne, kuidas me selles riigis tolereerime rikkaid, monarhiat, hierarhiat. Aga kui üritad korraldada monarhiavastast meeleavaldust, siis tuleb ilmselt kuskil 20 inimest kohale,» ütleb teenekas anarhist.

Bone plaanib meeleavaldust ka pulmade puhul. Ta ütleb, et ehkki politsei on lubanud pulmapäeval monarhiavastaste plakatitega esinejaid mitte pokri pista, siis tema seda lubadust tõe pähe ei võta.

Vaikne lärmakas vastuoluline Windsor

Harry ja Meghani pulm toimub kuningaperele eelmise sajandi alul nime andnud Windsori lossis. See armas hubane Pärnu suurune linn on täis kontraste. Kuninganna lemmikresidents imeilusate parkidega Thamesi jõe kaldal asub otse Heathrow lennujaama kõrval, nii et iga kahe minuti tagant üle linna tõusvad või maanduvad lennukid täidavad halastamatult kogu päeva kõrvulukustava müraga. Sellega aga vastuolud ei piirdu. Otse kuningliku lossi kõrval, tuhandete turistide pilgu all elab ukseavades ja bussipeatustes mitu kodutut. Kokku on tänaval elavaid inimesi Windsoris 10-15. Kui keegi seda veel enne ei teadnud, siis mõned kuud enne kuninglikke pulmi tegi üks linnavolinik Twitteris mõtlematu ettepaneku tähtsaks päevaks tänavad kodututest puhtaks teha. Windsoris kodutuid abistava organisatsiooni Windsor Homeless Project eestvedaja Murphy James loodab siiski, et tollest negatiivsest väljaütlemisest tõuseb rohkem head ja ütleb, et mitmed ettevõtted ongi juba võtnud ühendust ja oma abi pakkunud.

Lossi vastas Barclay panga kõrval ukseavas elav Sunny aga loodab, et saab ka pulmapäeval «kodus olla», ilma et politsei teda ära ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles