«Radar»: Võlgades Reformierakonna uus peasekretär: Kaja Kallas tegi partei toetuseks püsikorralduse

Marii Karell
, «Radari» peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

​Eesti üks suuremaid ja populaarsemaid erakondi Reformierakond on virelenud usalduskriisis - erakonna juht on aasta jooksul juba kaks korda vahetunud, peasekretäre on selle ajal jooksul vahetatud viis korda, seejuures üks nimi ei jõudnud isegi avalikkuse ette. Et peasekretär on ikkagi partei esimehe parem käsi, kes peab rahaasjad korras hoidma, toetajad leidma ning suhtlema ka nende isikutega, kelleni esimees ei jõua, on see partei hierarhias üks oluline, kuid väga raske amet. Reformierakonna eelmine esimees Hanno Pevkur alustas ideega, et peasekretär tuleb tuua majast väljast, mitte edutada kedagi erakonna senistest tublidest töötajatest ja lendas sellega kohe kolm korda orki.

Pevkuri esimene peasekretär Rait Pihelgas ei jõudnud ametis olla veel kahte päevagi, kui teatas oma lahkumisest; teine Pevkuri soosik arvas, et tuleb ametisse poole kohaga, mis arvestades peasekretäri vastutusala on nii absurdne pakkumine, et ükski poliitikaga kursis olev inimene seda teha ei saaks; Kkolmas ehk aastakese ametis olnud Tõnis Kõiv suutis tekitada parteikontoris erakordselt ebaterve õhkkonna ja viis erakonna olukorda, kus ollaks ligi 900 000 eurot võlgu.

Selle kõige taustal paneb imestama Kaja Kallase enesekindlus kolm korda läbi kukkunud plaani ikka jälle katsetada ja erakonnast väljast inimene partei kontorit juhtima kutsuda. Nädal tagasi kinnitas Reformierakonna juhatus uueks peasekretäriks Kert Valdaru - 15 aastat avalikus sektoris töötanud mehe, kelle viimaseks töökohaks oli Astangu Kutse- ja rehabilitatsioonikeskuse juhtimine.

Sul on täna (esmaspäeval 23.04 - toim.) esimene ametlik tööpäev. Ma olen üllatunud, et Sa oled ikka veel siin, sest Pevkuri esimene peasekretär pidas näiteks kaks päeva vastu.

Ma alguses naersin isegi sõprade ringis, et näiteks Hardo Pajulal jäi väga lühikeseks ajaks Postimehe peatoimetajaks olemine, et minu üks eesmärkidest oli kindlasti olla peasekretär kauem kui tema peatoimetaja oli. Selle ma olen tänaseks saavutanud.

Sul on siis veel üks verstapost ees ju. Pevkuri esimene peasekretär pidas kaks päeva vastu, homme õhtuks Sa võid öelda, et oled ka tema seljatanud.

No võib öelda. Ja siis on juba järgmised verstapostid.

Mõnes mõttes on Sul hea positsioon, kuhu tulla, sest et kuulu järgi Tõnis Kõiv olla olnud nii kohutav peasekretär, et temast on lihtne parem olla.

Mina Tõnis Kõivu ei tunne, ma ei oska seda kommenteerida. Aga kui sa viitad sellele, et kas ma tean kõike, milline peab erakonna peasekretär olema ja mis probleeme ta peab lahendama, siis aus vastus on, et ega ma täna kõike ei tea. Ja teine asu vastus on, et kui ma teaksin, siis ma ei annaks seda intervjuud siin, sest ma ei oleks siin.

Sa tuled puhtalt entusiasmi pealt, ei teagi, mis Sa tegema pead hakkama?

Ei, ma ei tule kindlasti puhtalt entusiasmi pealt, eks ma olen selle pooleteise kuu jooksul, mil mu nimi õhus on olnud, pidanud üsna palju asju endale selgeks tegema.

Peasekretär Tõnis Kõivu soovil korjati näiteks Reformierakonna kontoris kokku kollased kruusid, millest paljudel on pikaajaliste reformikate nimed peal. Et Kõiv oli uus inimene, siis temanimelist kruusi loomulikult polnud. Kruusid viidi kastidega keldris asuvasse laoruumi. Tänaseks on need sealt välja kraamitud ja taas aktiivsesse kasutusse võetud.

Mul on Sulle kaks märksõna, mida siin kohe uue peasekretärina ei ole soovitav ette võtta. Need kollased tassid, mis teil riiulis on, katsu neid mitte kastidesse pakkida ja majast välja saata. Ja kui Sa saad, siis ära oma tuba rohkem remondi.

Okei.

Kas Sa tead, mis lugu selle toaga on?

Täpselt ei tea.

Kui Tõnis Kõiv sai peasekretäriks, siis üks esimesi asju, mis ta tegi oli see, et ta korraldas oma toas remondi - tellis uue tapeedi ja vahvad kardinad.

Ahah. Sellepärast mul võib-olla ongi väga ilus sinna tuppa minna.

Eksole!

Väga uhke.

Aga tead, mis peasekretäri toa kohta öeldakse? Et see peab nägema kõige koledam välja, sest peasekretäril pole lihtsalt aega, et seda tuba nautida.

Jah-jah. Kontori poolt oli mulle ettevalmistatud tõsine peasekretäri laud. Seal ootas ajaleht Kesknädal ja Tallinna Vangla kohvikruus - konkurenti tuleb ikkagi tunda ja katsuda vanglasse mitte sattuda. Lisaks siis veel konservatiivne IBM - vana sülearvuti, kuhu sisse käib veel diskett, kus peal Rosimannuse suunised, kuidas erakonnas asju ajada. Peasekretäri roll, ma arvan, on teha oma erakonna liikmed õnnelikuks.

Kas Sa Hanno Pevkuri oled juba õnnelikuks teinud?

Mina pean Hanno Pevkurist väga lugu, sest mina olen tema alluvuses töötanud Siseministeeriumis. Ja ma loodan kindlasti ka lähiajal Hannoga rääkida.

Sa oled juba nädal aega ametisse kinnitatud ja pole ikka veel leidnud aega eelmise erakonna juhiga rääkida?

Mul oli au Hannoga kohtuda üldkogul.

Hanno pani tähele, et Kaja Kallas ei tänanud teda oma esimehe kõnes. Kas see, kui Hanno on viinud erakonna reitingu 22 pealt 30 peale, ei vääri tänu?

Mina usun, et Kaja on kindlasti Hannoga vestelnud ja teda tänanud tehtud töö eest.

See ei vasta tõele.

Ei vasta?

Ei.

Siis peab seda täpsustama.

Äkki peaks tänama?

Kindlasti võib tänada. Loomulikult. Tänada on kõige lihtsam.

Miks Sa jäid Kaja Kallast uskuma, et teil koos on suur tulevik?

Kajas on natuur selline, et ta võib olla väga tõsimeelne, väga asjalik, samal ajal ei unusta ta kunagi huumorit. Ta on pöörase töövõimega. Ja tal on ka väga hea empaatiavõime.

Inimesed ootavad, mis ta teha plaanib. Ta oma esimehe kõnes ka ütles, mis kõik valesti on, aga mis need ideed on, kuidas neid asju parandada, seda me ei ole kuulnud veel.

Aega on. Oodake.

No kaua me ootame?

Ärge olge nii kärsitud. Kaja Kallas oma kõnes, minu meelest, ütles väga palju asju välja.

Minu arvates ta läks oma kõnes mütsiga lööma. Kui on olnud demokraatlikud valimised ja kandidaate on olnud rohkem kui üks, siis on alati kõnedega rohkem pingutatud ja on ideed palju selgemalt läbi mõeldud. Kaja lihtsalt rääkis midagi.

No nüüd Sa teed küll liiga. Sa teed isegi räigelt liiga. Minu meelest tegemist oli väga hea kõnega, kus oli välja toodud kolm peamist suunda, kuhu suunas meie erakond oma visiooniga peaks liikuma. Esiteks patriotism, teiseks vabadus ja hoolivus. Ega selle hoolivusega meil ka nüüd kõige paremini ei ole.

No mis te siis teete kooseluseadusega?

Ma räägiks praegu hoolivusest selle nurga alt, et meil on väga palju inimesi, kes vajavad abi, aga teiselt poolt raha hulk on väga piiratud.

Kas Hillar Tederi ja Urmas Sõõrumaa telefoninumbrid on Sul juba salvestatud?

Ei ole veel.

Ärimehed Hillar Teder ja Urmas Sõõrumaa on varemalt kõiki erakondi suurte summadega toetanud. Nende viimased annetused Reformierakonnale jäävad aga aastate taha. Selle aasta esimese kolme kuuga kogus Reformierakond annetusi 865 eurot, mis on läbi aegade madalaim tulemus. Samas, tuleb arvestada ka olukorda, kus juba jaanuarist saadik on teada, et erakonna juhid vahetuvad, mistõttu annetajad pole ehk ka kuigi motiveeritud olnud lahkuvaid juhte toetama. No seis on üsna nukker…

Tänaseks on olukord juba tunduvalt parem.

Nii? Mis Sa teinud oled?

Ega nüüd ei saa öelda, et mina olen üksi teinud. Järgmises kvartalis te näete juba tunduvalt suuremaid annetusi Reformierakonnale kui oli esimese kvartalis.

Kuidas Sa teed seda? Oletame, et ma olen Indrek Rahumaa, Lauma omanik, kes eelmisel aastal annetas Reformierakonnale 65 000 eurot, seltskonnaajakirjanduses tuntud kui Heti Tulve mees. Mis Sa siis ütled mulle, miks ma peaks annetama?

Ega siin muud retsepti väga ei ole, kui tuleb veenda. Veenda, et meie oleme kõige õigem parempoolne erakond, kes suudab oma lubadusi ka ellu viia ettevõtlusvabaduse teemal. Et me suudame majandust kasvatada, me suudame teha nii, et inimesed oleksid ettevõtlikud ja ettevõtlust austatakse. Nii et ma arvan, et see on lihtsalt läbi siira suhtluse ja oma lubaduste täitmine.

Selle peale ma küll teile raha ei anna. Mis ma saan sellest?

Ei anna jah? Mis Sa saad? Aga millises riigis siis Sina tahaksid elada?

Ma tahaks elada väga heas riigis. Ma olen valmis teile raha andma, aga mis te teete, et ma tunnen, et ma olen õigesse kohta raha andnud?

Ju ma pean siis veel veenmise osas koolitust võtma.

Millal Sa ise viimati toetasid Reformierakonda rahaliselt?

Mina toetasin viimati üldkogul.

Võid öelda ka, kui suure summaga?

Ma jätkas selle ajakirjandusel välja koukida, sest annetused on kõik avalikud. Te saate seda niikuinii varsti teada.

Peame siis paar kuud ootama. Ma vaatasin, et enne seda üldkogu Sa oled olnud suhteliselt minimalistlik, Sa oled kaks korda liikmemaksu maksnud, kokku 40 eurot.

No näed, aga ei olnud võlgu vähemalt.

Vähemalt ei olnud võlgu. Tõnis Kõivuni samas on aega, tema annetas eelmise aasta lõpus 400 eurot.

Äkki ma siis püüan seda lüüa.

Üldkogul tegid suurema summa või väiksema?

Üldkogul tegin väiksema.

Aga mis Kaja Kallasel enda õigustuseks on öelda? Ta siin pooleteise aasta jooksul on annetanud alla 2000 euro. Samas kui Hanno Pevkur annetas näiteks ligi 5000 eurot.

Oot, Sa oled kuidagi paremini informeeritud kui mina…

Sa oled peasekretär, issand jumal. Hakka ennast kurssi viima nende asjadega.

Sa rääkisid nüüd eelmise aasta annetustest?

Eelmise aasta algusest kuni tänaseni.

Kaja tegi nüüd ka ühe suurema annetuse. Kui Sind väga huvitab, mis Kaja Kallas on teinud, siis Kaja Kallas on teinud püsikorralduse tänaseks päevaks, kus tema palgast läheb konkreetne protsent erakonnale. Ja ma arvan, et see oleks täitsa kena traditsioon ka teisele erakonna juhtliikmetele.

Võlg oli eelmise aasta lõpus üle 800 000 euro. Annetusi samas esimese kolme kuuga sel aastal 865 eurot. Kardinaalselt erinevad summad. Sul ikkagi võiks mingi plaan olla, kuidas seda olukorda muuta.

Meil on erakonnas plaan olemas. Ja me näeme, et aasta lõpuks oleme võlgadega tasa ja aasta lõpuks on kindlasti kogutud ka annetusi, mis võimaldavad meil minna valimiskampaaniat tegema.

Valimised on märtsis. Aasta lõpuks teil peaks ikkagi korralikult rasva olema kogutud.

Jah, nii saab olema.

Mul on kuidagi selline tunne, et Sa veel päris täpselt ei saa aru, kuhu Sa sattusid.

Ma teadvustan üsna täpselt, kuhu ma olen sattunud. Asi ei ole nii dramaatiline rahalisest seisukohast kui ajakirjandus kirjutab.

Ega need parempoolse silmavaate või ilmavaatega ärimehes Sulle ise helistama ei hakka, eks Sa pead ikka kuidagi leidma tee nende juurde.

Mulle väga meeldis seesama parempoolse silmavaatega. Kindlasti, kui ma lähen nüüd vestlema, siis ma ütlen, et te olete parempoolse silmavaatega. Nojah, praegu aeg tiksub. Ma arvan, et kui me intervjuu ära lõpetame, siis ma lähen oma kabinetti, tõmban ukse kinni ja hakkan helistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles