«Radari» eksperiment: jumestusest tagumikuimplantaatideni - võit iga hinna eest!

Jekaterina Minkova
, «Radari» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Naiste südamed on vallutanud Ameerika iluikoon Kim Kardashian. Kui kaugele on naised valmis minema, et sarnaneda maailmakuulsale iluikoonile?

Võib-olla pole paljud meist endile teadustanud, miks kontuurimisest ja joonistatud kulmudest on saanud tänavaid vallutanud moeröögatus. Selle taga on naiste südametemurdja Kim Kardashian - Ameerikast pärit modell, näitleja ja kuulsa räppari Kanye Westi abikaasa. Instagrammis jälgivad teda miljonid ning paljud naised üritavad kopeerida tema välimust. Isegi nii radikaalselt, et see kõlab lausa  hullumeelselt: iluoperatsioonide ja tagumikuimplantaatideni välja.

“On variandid, kus seda naha alla on pandud ja see protees on seal ringlema hakanud,”  väidab plastika- ja rekonstruktiivkirurg Olavi Vasar.

Kui kaugele tegelikult on valmis naised minema, et olla nagu Kim? Korraldasime küsitluse ja eksperimendi. Fotod neist, keda esitleme maailma ilusaima inimese konkursile, ei ole juhuslikult valitud. Need siin on top 6 enim Instagrammis jälgitud naist. Võib-olla pole te neist varem midagi kuulnud, nii et olgu nad siinkohal kõik ära tutvustatud - ameerika lauljad Selena Gomez, Ariana Grande, Beyonce, Taylor Swift ja kuulsa Kardashiani klanni esindajad: Kim Kardashian ja tema õde Kylie Jenner.

Tänavaküsitlusel kuulutati kõige ilusamaks Kardashianide klann ja eriti Kimi õde Kylie Jenner. Enamus eesti naistest tõid lääne staaride näojoontest välja just kulmud. Kohe aga saate teada, kui palju ohvreid nõuab, et vastata samasugusele iluideaalile.

Selleks, et võimalikult palju sarnaneda iluikoonile on ehk kõige lihtsam alustada meigist.

Jana Boberg alustas oma jumestajakarjääri profimeigikursustel 2011. aastal. Kolm aastat tagasi sattus ta Kim Kardashiani meigikunstniku albaanlase Mario Dedivanovici esimesele koolitusele ja nüüdsest on tema juures käinud juba kolm korda. Jana ukse taga lookleb pidevalt pikk saba, sest paljud naised ihaldavad endale Kardashiani-välimust.

“Seestpidist sära rõhutav meik on see, mis on praegu sellel aastal eriti moes,” räägib Boberg. Minu küsimusele, miks Jana läks jumestust õppima just Kim Kardashiani juurde vastab ta, et ameerika modelli ja tema jumestaja trend on klassikaliselt ilus, veatu ja ajatu. “Et sa oleksid nagu õhtul päikseloojangu ajal rannas, su nahk on hästi kumav, sina oled hästi õnnelik, sa jood hästi palju vett. Su nahk kiirgab rahuolu,” seletab meigitrende jumestaja.

Jumestaja Jana Boberg jälgib ise aktiivselt Kim Kardashiani Instagramis.

“Kui mina alustasin 6 aastat tagasi, siis mingi periood tuli naised minu juurde meiki tegema ja näitasid just Kim Kardashiani pilti,” meenutab Jana Boberg tehes mulle meiki, mis võtab aega kokku kaks tundi. Selle käigus kaetakse mu nägu neljas erinevas järgus. Lõpuks jõuame kõige tähtsama asjani - kontuurimiseni. See jumestustehnika on üle võetud Kim Kardashianilt ja tema meigikunstnikult Mariolt. Just selle abil tehakse nägu peenemaks.

“Eesti naistele väga meeldib kulme rõhutada ja huuli suuremaks joonistada,” väidab Jana. Seetõttu joonistatakse ka huuled suuremaks kui nad tegelikult on, just nagu ka staaridel Jennifer Lopez, Beyonce ja Kim Kardashian.

“Näoküpsetamine, ma arvan, et see sai alguse transvestiitide meigist,”  ütleb Boberg. Võrdlused transvestiitide jumestusega, millest kirjutatakse ka Internetis, ei olegi nii kohatud. “Nemad esinevad laval, seal on prožektorid, nad tantsivad ja laulavad. See on selline “liivakoti tehnika”, et nahk ei hakkaks rasu välja laskma, ta nagu küpsetab selle puudri näo külge kinni,” selgitab jumestaja.

Nii et selline näeb välja Kim Kardashiani iluideaalile vastav päevameik, millega võib ka väidetavasti minna kohvikusse: “Sa pead ise mugavalt tundma, selle välja kandma ja siis sa saad minna ükskõik mis kellaajal, ükskõik kuhu sellega,” räägib Jana.    

Mulle tundub, et sellist meiki ei saa niisama raisku lasta. Enda ilu turundamiseks kasutavad kõik meie tänavaküsitlusel osalenud maailma iludused Instagrammi. Kui sind jälgib üle saja miljoni inimese, siis peab foto ikkagi ilus olema. Vaatades Kim Kardashiani sotsiaalvõrgustiku pilte koos ilu- ja moefotograaf Maksim Toomega, torkab viimasele silma see fakt, et suurtes riikides on tavapärane, et Instagrammi staaridest teevad tegelikult fotod profifotograafid, mitte nemad ise. “Ma arvan, et tal on koristaja või kokk või keegi, kes elab temaga koos ja pildistab kui tal vaja on,”  räägib Maksim ja näitab ühte Kardashiani pilti: “Näiteks selle kindlasti tegi mingi professionaal, aga ta näeb küll välja nagu ta oleks vannitoas”.

Fotograaf pole väga Eestis kokku puutunud sellega, et tellitakse Instagrammi jaoks professionaalse fotograafi pilte. “Venemaal on see hästi pop. Seal on Instagrammi staarid, kellele see toob raha, kes saavad investeerida sellesse. Meil on paraku 30-50 tuhat jälgijat ja see on maksimum. Sellest mingit raha ei saa.” väidab Maksim Toome.

Vaid jumestusega ei saa päris Kardashiani välimust. Enamus inimesed, kes jälgivad uudiseid lääne staari elust, teavad, milline on Kim Kardashiani kõige märkimisväärsem kehaosa - need on tuharad. Kui kaua peaks harjutama selleks, et samasuguseks saada, saame teada,kui astume järgmise sammu ja läheme trenni.

Brazilian Butt Lift on trenn, mille loojad on samuti eeskuju võtnud Kim Kardashianist ja selle eesmärgiks on vormida võimalikult kurvikas tagumik. Üle maailma teevad seda trenni kümned tuhanded inimesed. Siin MyFitnessi spordiklubis annab Brazilian Butt trenni mitu erinevat treenerit ning saalid on alati täis. Jekaterina on õpetanud naistele tagumikuvormimist poolteist aastat.

“Hetkel on moes bikiinikeha, Kardashiani keha ehk suur tuhar, suured rinnad, tugevad tüdrukud, peenike keskkoht,”  räägib Brazilian Butt Lift treener ja trenni tehes soovitab koguaeg mõelda tuharast. Selleks, et kasvõi natukene sarnaneda Kim Kardashiani vormidega, tuleb trenni teha vähemalt paar kuud kolm korda nädalas.

Nendele, kes otsivad kiiremat ja lihtsamat efekti, pakutakse internetipoes spetsiaalseid aluspükse nimega Booty Booster. Need maksavad 27 eurot ja on ka näha nende mõju tagumiku vormimisele.

Ameerikas on tavapärane, et suurema tagumiku saamiseks pöördutakse ilukirurgi poole. Kas ka Eestis on pepuimplantaadid levinud? Ilukirurg Olavi Vasar näitab, kuidas tehniliselt implantaate tagumikku paigaldatakse.

“Proteesiga on lihtne, tehakse lõikus ja pannakse protees alla,” räägib ilukirurg. Ta  lisab: ”Tuharaproteesi on võimalik panna nagu rinnaproteesi: lihase alla või naha alla, aga kuidas seda kaitsta väliste mõjutuste eest, eriti kui ta naha all on. See on ka infektsiooni küsimus, sest see plokk on suhteliselt teatud põhjustel väga mikroobirikas.”

Loomulikult võib alati midagi nihu minna. “On variandid, kus on see  naha alla pandud ja see protees on seal ringlema hakkanud,”  räägib Olavi Vasar ja soovitab naisele, kes paneb endale sellised tagumikuimplantaadid meeles pidada, et ta kunagi ei lase endale taguotsa süsti teha, sest see võib proteesi augu teha ja protees katki minna.

Nii öelda Brasiilia operatsioone on Eestis tehtud siiani paaril korral. “Väga sageli tullakse selliste väga kõrgele kruvitud soovide ja ootustega, aga kõike paraku ei ole võimalik teha,” tunnistab ilukirurg ja ei soovita teinekord hakata sisemist ebakindlust või emotsionaalset madalseisu kirurgi noaga ravima.

Eesti naiste seas on rohkem levinud teine iluoperatsioonide trend - rindade kohendamine. Et aga kõiki implantaatide fänne veidi tagasi tõmmata, olgu siinkohal räägitud uuringutest, mis viitavad ilukirurgia tagajärjel tekkinud rasketele haigustele.

“Kuna võõrkehaga on tegemist, siis inimese organism ehitab alati võõrkeha ümber sellise kaitsevalli. See kapsel võib armistuda. Ja viimaseks ja mitte lõpetuseks, on seos silikoon proteeside ja mitteheaiseloomuga süsteemse haiguse vahel. Anaplastiline suurerakuline lümfoom, mida on leitud naistel, kellel on paigaldatud silikoon implantaate,”  selgitab arst.

See tähendab seda, et tuleb uuesti opereerida. Ja selleks peab teil juba ette raha varutud olema. “Kuskil umbes on see 4 000 eurot, oleneb mis proteese pannakse, on kallimaid ja odavamaid. Umbes 8 000 peaks olema kokku raha,” räägib Olavi Vasar.

Plastilise kirurgia kohta tuleb Terviseametisse aastas paar kaebust. “Meil on olnud kaebused rinna implantaatide ebaõnnestunud paigaldamise osas ja selles osas meil on veel menetlus pooleli,”  räägib Terviseameti järelevalveosakonna nõunik Eve Pilt.

Mida suuremaks trendiks ilukirurgia kerkib, seda enam tekib ka selle teenuse pakkujaid ja mitte kõik pole neist kvalifitseeritud. “Teevad ka inimesed, kes on üldkirurgi taustaga, kes väga ei oma sellist põhjalikku plastikakirurgi ettevalmistust”. Meie küsimusele, kas seadusega on see lubatud, väidab arst, et tegelikult ei ole. Selgub, et Eestis polegi sel teemal selget kokkulepet. “Kõigega, mis on kaelast allapoole võib tegeleda ka üldkirurg,” räägib Terviseameti nõunik. Tema väidab, et see ei ole seadusevastane, kui üldkirurg teeb näiteks rinnaoperatsiooni, sest seadus ei määratle seda.

Seaduses olevate hallide tsoonide pärast peavad plastika- ja rekonstruktiivkirurgia taustaga arstid pahatihti teiste kirurgide vigu parandama. “Praktiliselt kõikidel on selliseid patsiente, kes on kuskil mitteplastika kirurgiga tehtud, mis on vaja natukene ümber teha. Aga keegi sellest väga rääkida ei taha,” kurdab arst.

Rohkem kaebusi tuleb mittekirurgiliste teenuste kohta. Eelmise aasta sügisel alustas Terviseamet neljateistkümne ilu- ja isikuteenuste osutaja suhtes menetlust, kuna neil polnud vastava protseduuri tegemiseks luba. Praeguseks on neist üheksa ametnikele kinnitanud, et on oma tegevuse lõpetanud.

Ilukirurg Olavi Vasar aga tunnistab, et ei saa aru nendest naistest, kes endale huuled suuremaks teevad ja ise ta kunagi ei hakka huulte täitmisega tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles