«Radar»: Yana Toomi lemmikbänd, mis sai riigieelarvest tuhandeid eurosid (2)

Jekaterina Minkova
, Radar/Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lasnamäel Lindakivi huviringide majas rahvamuusika ansambli Zlatõje Gorõ proovis mängib Keskerakonna “hümn”. 

Muusika pärineb Nõukogude mängufilmist “Ivan Vassiljevitš vahetab elukutset”. Seal ehitab üks insener ajamasina, millega toob tsaar Ivan IV 16. sajandist 1970-ndate Moskvasse. Laulu nimi on “Marusja”. “Peaminister on alati selline hingestatud. Kohalikud valimised Tallinnas on võidetud, kivi langes südamelt,” kirjeldab rahvamuusika ansambel Zlatõje Gorõ juht sellise võidumarsi valikut.

Et nad Keskerakond nii soojalt toetavad, sellel on omad põhjused. Just Zlatõje Gorõ juht soovitas Yana Toomil kandideerida Europarlamenti. Just Zlatõje Gorõ on esindatud kõigil Keskerakonna valimisüritustel ja just nemad said erakonna katuserahadest endale 17 000 eurose toetuse. Suurima, mida eales ühegi ansambli toetuseks Eestis jagatud on.

Kes on “katuseraha” saaja?

Ansambli loojaks on Igor Jermakov, kes tuli 1984. aastal Eestisse muusikaõpetajana tööle. Tallinnas tegutseva Zlatõje Gorõ liikmete seas on inimesi, kes juba üle 30 aasta koos muusikat teinud. Festivalid ja esinemised Venemaal, Bulgaarias, Ukrainas, Valgevenes, Soomes - need on ainult mõned kohad, kus oma loomingut on näitamas käidud. Ka Eestis on raske leida linna, kus see ansambel esinenud pole. Kuid eriti kiireks läheb neil graafik valimiste ajal.

“Valimiste ajal esineme väga tihti,” räägib Dmitri, kes on Zlatõje Gorõ akordionimängija. “Aga kui valimisi pole, on esinemisi paar-kolm korda kuus.” Kes kutsub? “Peamiselt Keskerakond. Ida-Virumaale ja Tallinnasse.”

Zlatõje Gorõ austajate sekka kuulub Yana Toom

Möödunud suvel kohaliku valimiskampaania ajal andis Zlatõje Gorõ palju kontserte: Maardus, Lasnamäel, Mustamäel, Õismäel, Põhja-Tallinnas ja Kesklinnas. Lisaks Keskerakonna paljudele valijatele on Zlatõje Gorõ üheks suuremaks austajaks eurosaadik Yana Toom. Just tema valimiskampaaniates on Zlatõje Gorõ lööknumbrina üles astunud.

Eurosaadik meenutab aega, kui ta koos ansambliga käis Valgas esinemas: “Seal olid Heimar Lenk ja tädid Valgast. Nad just tulid metsast, sest seal oli mingisugune seente korjamise aktsioon. Nad olid vaimustuses,” jagab Toom emotsioone ja lisab, et selline jõuline ansambel paneb jalad käima.

Yana Toomi ja Zlatõje Gorõ juhi Igor Jermakovi tutvus on kestnud peaaegu 14 aastat. Eurosaadik polnud veel suure poliitikasse sattunud, kui Igor Jermakov sai temaga tuttavaks: “Yana Toomiga koostööd alustasime päris ammu, kui ta oli alles  Tallinna linnavolikogus.”

Ansambli juht: “mina soovitasin Yana Toomil osaleda Europarlamendi valimistel”

Aastate jooksul on Jermakov Toomi alati oma bändi esinemistega abistanud. Ning mitte ainult - just see mees pani Yana Toomile pähe mõtte kandideerida Europarlamenti.

“Ma ei tulnud selle peale ise. Igor oli vist esimene, kes tuli ja ütles, et “kuule sa pead nüüd minema”. Ma ütlesin, et “mis ma lähen, seal on ju teised targad inimesed ees”. “Ei! Sa pead minema, ma tean, et sa võidad,” räägib Yana Toom.

Igor Jermakov ja Zlatõje Gorõ hakkasidki koos tuuritama: “tuldi Zlatõje Gorõ kontserdile ja Yana Toom osales nagu koos meiega.”

Rahaeralduse eestvedaja ei näe midagi kahtlast

Yana Toomi ja paljude Keskerakonna liikmete toetus on põhjuseks, miks otsustas erakond just Zlatõje Gorõle eraldada riigieelarve katuserahadest detsembris 17 600 eurot. Toetuse eestvedajaks oli Igor Kravtsenko. Endine Reformierakonna liige, kes pärast 2007. aastal toimunud pronksiööd Keskerakonda üle läks ning Arvo Sarapuu asendusliikmena hiljuti Riigikokku sai.

“Ma tunnen pikalt selle kollektiivi elu, olen kursis nende vajadustega - see on põhjendus. Ja ei näe selles midagi kahtlast,” selgitab omalt poolt tehtud ettepanekut eraldada riigieelarvest “katuseraha” Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Igor Kravtšenko.

Ansambli juht Igor Jermakov väidab, et temalt küsiti, mis tal vaja on, mille peale ta lahkelt vastas, et Zlatõje Gorõ vajab uusi kostüüme, sest praegused on juba 15 aastad vanad, ja pille. Lisaks on veel vaja ka katta transpordikulud, kui ansambel läheb ringreisile. “Ma ei tea isegi summat. Kuulsin, et on sellised katuserahad ja need tulevad,” räägib Igor.

17 600 eurot on suurim summa, mille üks ansambel “katuserahade” eest on saanud.

Savisaare lemmikbänd

MTÜ Zlatõje Gorõ alla kuulub ka teine ansambel nimega “Iris”. Seoses sellega meenutab Igor Jermakov kuldsemaid aegu: “See oli Edgar Savisaare lemmikkollektiiv. Nad laulavad kümnes keeles. Ka eesti keeles. Meil on terve Raimond Valgre laulude kava,” räägib Jermakov uhkelt.

Ansambli juhi sõnul sai Iris siis, kui Edgar Savisaar veel ametis oli, palju esineda erakonna üritustel, sh vastuvõttudel.

Yana Toom: “See on päris asi, see, mis säilitab kultuuri.”

Niisiis, kas on õige, et venekeelne rahvaansambel, kes on ilmselgelt Keskerakonnaga seotud olnud aastaid, pälvib riigikassast toetuseks tuhandeid eurosid?

Yana Toom nimetab Zlatõje Gorõt nähtuseks, mis päriselt säilitab kultuuri. Tema sõnul ei eraldatud raha mitte selle pärast, et tegu on Keskerakonna lemmikbändiga, mis teeb poliitikutele valimiskampaaniat.

“Et nad käivad Keskerakonna üritustel ja selle eest saavad “katuseraha” - kindlasti mitte, see, mida teeb Igor Jermakov, on palju suurem ja palju kõlavam asi kui lihtsalt kontsertidel käimine,” räägib Yana Toom. Ta ütleb, et kui poliitik ise kutsub bändi esinema, siis honorari ta maksab isiklikest vahenditest. “Siin ei ole mingisugust à la tagantjärgi maksmist,” väidab Toom.

Ansambli juht Igor Jermakov tunnistab ausalt, et ta ei käi valimistelkides ja ei seisa kusagil, kalendrid näpus, ei jaga nänni. Tema panus ühisesse üritusse on pillimäng.

EKRE hümniks “Hall hobuke”   

“Meil on laul, mis sobib täiuslikult Konservatiivsele Rahvaerakonnale,” vastab Igor Jermakov meie küsimusele, mis laul sobiks EKRE “hümniks”. Ta palub ansamblil  võtta lahti rahvalaulu “Seraja lošadka” (“Hall hobuke”). “Valimiste ajal ei teadnud keegi, kuidas EKRE esineb,” selgitab ansambli juht oma valikut.

Jermakov arvab, et Reformierakonnas on praegu tusameelsed ajad, mis sobivad laulusõnadega: "See siin minu südameke kurdab, väriseb nagu leht sügisel."

Ka Vabaerakonnas pole pidupäevad, kuigi Igor Jermakov väga palju sellest erakonnast ei teagi ja kujutab ette, et neile sobiks üks rahvalaul, mis algab fraasiga “lendavad pardid ja kaks hane.”

IRLil eestikeelne laul

Jermakov leiab, et Isamaa ja Res Publica liidul peaks kindlasti olema eestikeelne laul. “Meie repertuaaris aga sellist pole. Nad nagu oleks praegu koalitsioonis, aga varasemad positsioonid on enamjaolt loovutatud. Alla, laula "Babje Leto", (vananaistesuvi),” palub Igor kolleegilt.

Mõeldes aga sotsiaaldemokraatidest, tuleb Igorile pähe helilooja Aram Hatšhaturjani “Mõõkade tants”, mida ansambli liikmed kohe hakkavadki Radarile ette mängima.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles