Bono Leedu kaubamajafirma nõustus täiendavalt makse tasuma

Hannes Sarv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri laulja Bono
Iiri laulja Bono Foto: REUTERS/Gary Hershorn

Iiri poplaulja Bono osalusega firma, mille üheks läbi maksuparadiiside tehtud investeeringuks oli Leedu väikelinnas asuv kaubanduskeskus, nõustus Leedu riigile tasuma täiendavate maksudena 53 000 eurot.

Novembris tuli tänu Paradiisi paberite lekkele avalikuks, et tuntud Iiri pop-ansambli U2 solist Bono, kodanikunimega Paul David Hewson, omab koos partneritega Leedu väikelinnas Utenas Aušra-nimelist ostukeskust. Utena on umbes Rakvere-suurune paarikümne tuhande elanikuga linn, mida seni teati kohapeal rohkem sealse õlletööstuse poolest. Ootamatu avastus Bono investeeringust Leedu pealinnast Vilniusest 100 km kaugusel asuvasse pisikesse ostukeskusse üllatas nii väikelinna elanikke kui Leedu avalikkust laiemalt.

Selle kõrval tõi aga briti väljaande The Guardian ja Eesti Meedia gruppi kuuluva Leedu väljaande 15min uurimine välja, et maksuparadiiside kaudu omatud kohaliku kaubanduskeskuse valdusfirma Nude Estates 2 võis jätta riigile tasumata tulumaksu.

Maksukulude kokkuhoidmiseks hinnati 2010. aastal Leedu firma aruandes kaubanduskeskuse väärtust 3 miljoni euro võrra alla ja näidati seda kahjumina. Järgnevatel aastatel ei makstud selle kahjumi arvelt aga ettevõtte tulumaksu, mis Leedus on 15%. Selle käiguga oleks võinud kokku hoida enam kuni 400 000 eurot maksukulu.

Bono osalus selles äris tuli välja läbi temaga seotud firma, mis oli registreeritud maksuparadiisina tuntude Guernsey saarel, mis omakorda omas Maltal registreeritud firma kaudu Leedu ettevõtet.

Ka Radar käis novembris Leedus kohapeal seda lugu kajastamas.

Tänaseks on Leedu maksuamet kaubanduskeskuse omanikfirmaga sõlminud kokkuleppe, mille kohaselt Bonoga seotud Nude Estates 2 nõustus tagantjärele tasuma 34 000 eurot maksudena ja 19 000 eurot trahvina.    

Juba siis, kui uudis novembris avalikuks sai, teatas Bono, et on sellest vägagi häiritud. Nüüd ütles ta The Guardani vahendusel, et on kohaliku maksuameti otsusega rahul ning tänulik, et see tänaseks tehtud on. Samuti teatas ta, et on oma nõustajatele andnud korralduse sellest investeeringust väljuda.   

Loo päevavalgele toonud nn Paradiisi paberid kujutab endast suurt andmeleket, kus maksuparadiisides teenust pakkuvatest advokaadibüroodest lekitati Saksamaa ajalehele Süddeutsche Zeitung kokku üle 13 miljoni dokumendi. Neid dokumente uuris Rahvusvahelise Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi eestvedamisel üle 300 ajakirjaniku üle maailma. Eestist ainsana osales paberite esmases uurimises telesaade Radar.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles