«Radar»: heategevuspettus enne jõule: enneaegsete laste raha läks MTÜ bussiloksu remondiks (9)

Jekaterina Minkova
, Radar/Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti heategevusmaailmas tekkis ebaõnnestunud ja rumal juhtum: Tallinna Lastehaiglale kuvöösi ostmiseks kogutud raha kulutati hoopis vana kaubiku remondiks. Paljud annetajad tunnevad ennast petetuna ja kahtlustavad annetuse korraldajat MTÜ Lootus Sinuga sahkerdamises. Mitmes toetusaktsioonides osalev Tallinna Lastehaigla, kes ootas kuvöösile mõeldud raha, jäigi seda ootama. Ja ootab tänaseni.

Tallinna Lastehaigla vastsündinute ja imikute osakond. Siin on palju rõõmu ja kurbust. Imeväiksed patsiendid üritavad siin ootamatu olukorraga kohaneda ja ellu jääda. Enneaegsetele ja väikese sünnikaaluga vastsündinutele on kõige parem olla kuvöösis. Vastsündinute ja imikute osakonna juhataja Liis Toome nimetab seda «mõnusaks kastikeks», kus enneaegsel lapsel on neile sobilik temperatuur ja vastav õhuniiskus.

Osakonnas on kümmekond kuvöösi. Enamus on vanad ja vajavad asendust. Hea masin on kallis, seega pahatihti haigla vajab toetust mitte ainult riigi vaid ka tavaliste inimeste poolt. Peamised toetuse pakkujad on aga endised patsiendid ja MTÜd, mis heategevusega tegelevad ja aitavad seeläbi annetusi koguda.

Lugu algas tavapäraselt

Tallinna Lastehaigla ja MTÜ Lootus Sinuga viis kokku haigla endine patsient, kes on MTÜ juhatuse liikme Jekaterina Panova tuttav. «Meid viis kokku ema, kes oli meie osakonnas oma beebiga, kellel tegelikult on raske väärareng,» meenutab Liis Toome, kuidas nüüdseks kurva lõpu saanud koostöö alguse sai.

Heategevuse eestvedaja tuli Lastehaigla osakonnajuhataja juurde abi pakkuma. Esialgu tõi MTÜ Lootus Sinuga imetamisabivahendeid, kuid siis tekkis neil võimsam idee. Kuivõrd haiglal oli plaanis uus kuvöös osta, siis otsustati see neile hoopis kinkida.

Haigla: me rääkisime ausalt, et kuvöös on kallis projekt läbi viia, kallis kingitus. Kas see on jõukohane?

Hea keskklassi kuvöös maksab liigi 18 000 eurot. Juba algusest peale haigla hakkas muretsema, et kas selline kallis projekt on MTÜ-le Lootus Sinuga jõukohane. Juht Jekaterina Panova vastas: «Me oleme ka enne raha kogunud, aga sellist summat nagu 18 000 mitte kunagi. Seni olid suurimad summad olnud ehk kuus-seitse tuhat.»

Vaatamata sellele, et neil puudus nii suure kampaania tegemise kogemus, arvas Jekaterina Panova, et 18 000 eurot poole aastaga koguda on nendele jõukohane. MTÜ ja Tallinna Lastehaigla pidi kontakteeruma 2017. aasta lõppus.

Annetuse korraldaja: autoremondi tegime rahadest, mis olid mõeldud kuvöösi jaoks

Oktoobriks oli kogutud ainult 6 500 eurot. Panova väidab, et selleks ajaks oli annetuste vool peaaegu katkenud. MTÜ Lootus Sinuga veebis või Facebookis informatsiooni kogutud rahadest aga polnud. Üks annetajatest pöördus sotsiaalvõrgustikus Jekaterina Panova poole küsimusega: «Esimeseks  oktoobriks oli kogutud seitse tuhat eurot. Kas õnnestus midagi juurde koguda?» Vastus ilmub alles kahe nädala pärast: «Kogutud oli 7 000. Kuu aega tagasi läks meie auto katki. Autoremont maksis 4 000.»

MTÜ juht tunnistas ka «Radarile» antud intervjuus, et autoremont tehti raha eest, mis oli mõeldud kuvöösi jaoks. Sellega aga asi ei lõppenud. Postituses olid ka muud kulud: «...printer läks katki - 200. Uue ruumi rent aadressil Vilisuu 7 sööb iga kuu 190 pluss 120 on kommunaalid. Ühesõnaga, raha sulab.»

Jekaterina rääkis kuvöösile mõeldud raha sulamisest. «Loomulikult ma arvan, et see on aus ja läbipaistev, kui see milleks me raha kogume, ka selleks kasutatakse,» arvab asjast vastsündinute ja imikute osakonna juhataja Liis Toome. Annetajaid aga keegi ei teavitanud sellest, et nende raha läks muu eesmärgi jaoks.

Jekaterina Panova tunnistas oma viga: «Kahjuks ma pidin tegema kõike hästi kiiresti. Tunnistan, see oli minu viga, et mulle ei tulnud pähe, et ma pean annetajatele kirjutama ja teatama, et mul on vaja sealt raha võtta. Ma ei tea, kuidas see nii juhtus.»

Vabaühenduste liidu jurist Alari Rammo oleks soovitanud  MTÜ-le Lootus Sinuga teavitada oma annetajaid kasvõi sotsiaalvõrgustiku kaudu: «...aga mitte kasutada raha mingiteks muudeks asjadeks niimoodi, et annetajad ei saagi sellest teada enne, kui nad küsivad, ja siis kui küsivad sa veel kustutad oma vastuse maha ka, et kui sealt mingi jama tuleb.»

Nimelt tõesti, kui annetajad hakkasid oma raha kohta aru pärima, otsustas Jekaterina Panova ühel hetkel Facebookist oma postituse raha kasutamise kohta lihtsalt ära kustutada.

Annetaja: miks te arvate, et teil on õigus inimeste raha hallata?

MTÜ Lootus Sinuga suur mikrobuss viib  kolm korda nädalas toitu lasterikastele peredele, invaliididele, üksikutele pensionäridele, veteranidele, kodututele. Üks päev läks auto katki. MTÜ juhataja Jekaterina Panova pöördus inimeste poole ja palus annetada autoremondi jaoks. Annetajatelt laekus ainult 63 eurot. Remondiarve oli aga 3778 eurot. Jekaterinal polnud enda sõnul muud teha kui kasutada kuvöösile mõeldud raha.

Sotsiaalvõrgustikus tekitas aga see küsimusi, et miks autoremont nii palju maksis?

«Te maksisite 4 000 autoremondi eest? Kusjuures auto pärast remonti maksab 4 000,» uurib üks annetaja. «Te ju nägite, et inimesed annetasid kuvöösi jaoks mitte autoremondi jaoks. On ju arusaadav mis on inimestele lähedasem,» manitseb teine. «Miks te arvate, et teil on õigus inimeste raha hallata? Inimesed on teid usaldanud. Neil ei ole suva. Hoolime kuvöösist, mitte teie «metallitükist», mis koguaeg katki läheb», lisab kolmas.

MTÜ juht väidab, et ta pidi sellise valiku tegema: «Ma sain aru, et ma tegelikult ei saa võtta seda summat kuvöösile mõeldud rahadest».

Panova: ma kogusin mõtteid. Ma tunnistan, et see oli liiga pikk aeg. Alles nüüd ma otsustasin postituse teha, kui nii palju aega on möödas.

Kui kõik on läbipaistev, siis jääb ikkagi küsimus, miks informatsioon ära kustutati ja kirjutati uus alles kaks kuud hiljem ning alles siis kui Radar asja hakkas uurima?

Meie küsimusele, et miks Jekaterina Panova ei teavitanud annetajaid varem, vastas ta lühidalt: «Ma kogusin mõtteid. Ma tunnistan, et see oli liiga pikk aeg. Alles nüüd ma otsustasin postituse teha, kui nii palju aega on möödas.»

«See ei olnud õige tegu. Annetajad tunnevad ennast häirituna,» hindab olukorda presidendi vabakonna nõunik Urmo Kübar.

MTÜ juhataja Jekaterina Panova on kindel, et tegu pole pettusega: «Ma ei pea pettuseks seda, mis pole lõpuni räägitud. Ma ei teinud seda meelega, ma lihtsalt ei mõelnud sellele. Tegin järelemõtlematu sammu. Me kõik oleme inimesed ja teeme vigu. Ei eksi vaid see, kes istub diivani peal.»

Haigla ootab seletust

Informatsioonipuudusesse sattus ka haigla. Osakonna juhataja sõnul, kelle jaoks selline segadus tekib esimest korda, sai haigla teada olukorrast alles hiljuti: «Kui ausalt öelda, siis üks päev enne, kui teie helistasite. Ja see oli, ma saan aru, Facebooki leheküljelt, jällegi ma ütlen, et ise ma ei jälginud seda.»

Hädavajalik aga ei jää ostmata ja lastehaigla peab lihtsalt plaane muutma.

Kuidas MTÜ Lootus sinuga peaks nüüd edasi käituma?

Asjaosalised nõuavad, et raha häiritunud annetajatele tagasi makstakse. Jekaterina Panova lubab, et 2 500 eurot, mis jäid 7 000st sada protsenti läheb Lastehaiglale. Neile, kes, raha siiski tagasi tahavad ütleb Panova järgmist: «Emadel on võimalik tunda, et just nende raha läks kuvöösi ostmiseks. Kui see neid ei rahulda, siis võin raha tagastada.»

Seda, mis saab remonditud autost edasi ja mida Panova enda sõnul sellest loost õppis, vaata «Radari» videost.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles