«Radar»: Pilk minevikku ehk kuidas Lennart Meri käskis vallandada Eesti suurima keelekriitiku (2)

Deisi Helemäe
, Toimetaja / Radar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäevases Radaris võtab Keeleinspektsiooni juht Ilmar Tomusk ette eesti keelt enim risustavad kolesõnad ja räägib oma kirjanikutööst. Ent selle kõrval meenutas Tomusk intervjuu käigus ka üht ammust vaidlust, mille pidas maha president Lennart Merega ja mis oleks talle peaaegu ametikoha maksnud.

“Tomusk nüüd enam ei tööta seal asutuses, kus ta varem töötas.”
“Tomusk nüüd enam ei tööta seal asutuses, kus ta varem töötas.” Foto: Peeter Langovits/Postimees

Selline vaidlusküsimus on aktuaalne ka täna. Kummalisel kombel ei pea keeleseaduse kohaselt kohaliku omavalitsuse volikogu liige eesti keelt oskama. Nii ei olegi Narva volikogu senini suutnud või soovinud oma tööd eesti keeles korraldada.

Tomusk rääkis aga juba 20 aastat tagasi, et kohalike omavalitsuste juhid peaksid suutma ennast eesti keeles vabalt väljendada. Eesti keele oskust nõudev eelnõu võeti Riigikogu poolt vastu, kuid tollane president Lennart Meri jättis selle välja kuulutamata, sest nägi vastuolu põhiseadusega. Mis edasi sai ja miks Tomuskit Keeleinspektsiooni juhi kohalt vabastada taheti, vaata juba videost.

Teisipäevases Radaris võtab Tomusk ette Eesti poliitikute ja staaride meediakajastust pälvinud avaldused ja leiab neist üles kolesõnad, mis tema sõnul meie keelt rikuvad. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles