«Radar»: Eesti kvoodipagulane selgitab, miks sõbrad Saksamaale põgenevad (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsu- ja tolmupilved Damaskuse kohal
Suitsu- ja tolmupilved Damaskuse kohal Foto: AMER ALMOHIBANY/AFP/Scanpix

«Radar» kohtub täna perekonnaga, kes põgenes Süüriast, sest sõda oli jõudnud ka nende kodulinna Damaskusesse. Nende uueks koduks on saanud väike küla Harjumaal Harju-Ristis. Mitmed nende sõbrad Süüriast on aga Eestist tänaseks põgenenud ja läinud Saksamaale paremat elu otsima. Miks?

«Eestis on kõik liiga kallis ja valitsuse abiraha on liiga väike,» tunnistab Belal Ansseer, kes Eestis juba tööl käib. «Inimesed mõtlevad, et kui töötad mujal riigis, on su rahaline olukord parem.»

Kas see ka päriselt nii on, seda uurib «Radar» tänases erisaates Saksamaa pagulastelt, külastades sealset vanimat pagulaslaagrit ning tutvudes Hannoveriga, mida osad peavad pagulaste paradiisiks.

Hannoveri külalislahkusest räägib ka fakt, et selle kesklinnas, linnapea kabineti vastas ja linnavalitsusest üle tänava, ühes vanas suures endises hotellis toimetavad 500 põgenikku. Kõik mehed. Süüriast, Iraanist, Sudaanist, Afganistanist, Ukrainast, Iisraelist, Egiptusest. 

«Siit leiab kõiki,» tunnistab Hannoveri pagulasorganisatsiooni vabatahtlik Eckhard von Knorre. «Siin on nii kvoodipagulased kui asüülitaotlejad. Elamislubadega töömehed ja põgenikest tudengid. On neid, kes pole kunagi varem klassiruumis olnud ja saavad siin teada, mis on alfabeet. Üheskoos on ka kristlased ja moslemid.» 

Mis piimajõed ootavad pagulasi Saksamaal, et nad siinse elu jätavad ja elamisloa tühistamisega riskivad ning sellest hoolimata sinna põgenevad, seda uurib «Radar» täna õhtul kell 20 Kanal 2s.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles