«Radar» sõitis ärimees Hillar Tederiga Ukrainasse (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hillar Teder peab Ukrainas mitut kaubanduskeskust. «Radar» uuris, kas Ukraina ärimeeste märksa korruptiivsem käekiri on teda Tallinnas saatma hakanud.

Hillar Teder näitab Ukraina pealinna Kiievi kesklinna piirimail maja, mis silmnähtavalt ootab paremaid aegu. Maja külge on veel nõukogude ajast rippuma jäänud mitu mälestustahvlit.

«See on sellest, kuidas trammipargile anti Vladimir Iljitš Lenini nimi,» ütleb ta.

Nõukogude ajal arhitektuurimälestisena kaitse alla võetud majas asus kunagi Lukjanovka trammidepoo kontor. Nüüd aga saab sellest väike osa hoopis suuremast ehitisest – Tederi uuest Kiievi kaubanduskeskusest, mida ta siia vana trammipargi krundile rajab. Lukjanovka on Tederile Kiievis järjekorras neljas kaubanduskeskuse arendus.

Radar sõidab Tederiga mööda Kiievi linna, et heita pilk peale tema praegu käigus olevatele kaubanduskeskustele. Linn on suur ja elanikke umbes 4 miljonit. Kaubanduskeskuste äri on Teder ajanud siin juba 12 aastat.

«Enne seda ma käisin 10 aastat Peterburi vahet ja 2005 siis otsustasime, et hakkame käima siin. Siis me just müüsime maha need mahlatehased, mis meil Venemaal olid, saime mingi suurema hulga raha – seal oli mingi 400-500 miljonit dollarit. Hakkasime siis arutama oma partneritega, kuhu võiksime edasi investeerida,» räägib Teder.

«Kaubandusega oli siin tol ajal hästi, kuna siin selliseid hüpermarketeid ei olnud, aga palju oli supermarketeid. Siis me mõtlesime, et peaks tegema siin kaubanduskeskusi ja hakkasime siis käima,» lisab ta. 

Palju raha Teder Ukrainasse toonud on? «Paarsada miljonit kindlasti,» ütleb ta vastuseks.

Kui kõik läheb hästi, on see investeering ka tulus. Täna töötab tema firma Arricano all Ukrainas viis kaubanduskeskust ja iga keskus toob rendituluna aastas sisse 3 ja 6 miljoni euro vahel.

Kuid kõik Tederi Ukraina ärides pole siiski pilvitu – mis asjaoludel kaotas ta kontrolli oma senistest suurima kaubanduskeskuse üle Kiievis ja kuidas ta kommenteerib Ukraina ärielu korruptiivset poolt, saad teada Radari loost täna õhtul kell 20 Kanal 2s.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles